Divortul contemporan

Divortul contemporan

0 Comments

Divortul contemporan

Divortul este un eveniment al vieții des cercetat si discutat datorita implicatiilor emotionale si a  numeroaselor dimensiuni greu de cuprins.

Consecintele divortului sunt multe si de cele mai multe ori negative, dar nu este de neglijat nici partea pozitiva a acestuia, el putand pune capat unui lung sir de suferinte pentru parteneri cat si pentru copiii familiei respective.

Despartirea este dureroasa, dar cu ajutorul unui specialist putem analiza situatia si decide varianta care va atrage dupa sine suferinta minima atat copiilor cat si partenerilor.

Familia contemporana traverseaza o criza fara precedent. Este usor de observat uitandu-ne la parintii nostri, auzind povesti de la bunicii nostri, faptul ca in nici o alta perioada sociala sau istorica, nu s-au evidentiat asemenea schimbari privind valorile familiale.

De la primele cercetari ale comportamentului uman a devenit clar ca omul este prin natura lui, o fiintă bio-psiho-sociala, care apare pe aceasta lume ca urmare a interactiunii altor oameni, supraviețuind tot cu ajutorul acestora.

Omul, fiinta bio-psiho-socială, este unic si are nevoi psihologice, spirituale, biologice, sociale si culturale, care sunt in continua schimbare prin interactiunea cu mediul sau inconjurator, el tinzand spre autonomie in satisfacerea necesitatilor sale.

Influenta sociala ne modifica opiniile si comportamentul in prezenta celorlalti din nevoia de acceptare si adaptare. Familia contemporana reprezinta, la randul ei, si o reflectare a crizei prin care trece societatea cu toti factorii ei stresori carora suntem nevoiti sa le facem fata.

Divortul este unul dintre cele mai solicitante evenimente de viata prin multutudinea factorilor implicati, numeroaselor schimbari pe care le atrage in viata noastra, a copiilor, prietenilor, familiei extinse si lista poate continua.

Cuvantul divort capata valoare diferita de la o persoana la alta, in functie de sistemul propriu de valori si credinte, dobandite in urma experientelor de viata traite si a mediului in care ne dezvoltam.

O persoana divortata este adesea fie judecata, fie compatimita. Persoanele din jurul acesteia incep sa puna intrebari: ”Cum de ati ajuns aici?”, ”Cine este de vina?”, ”Ce s-a intamplat?”, ”Te-a inselat?”, ”A dat in tine?”, ”Ce nu a mers?” sau se activeaza expertii in vietile altora: ”divortul inseamna ca iti parasesti familia”, ”oamenii care divorteaza sunt slabi”, ”divortul este un pacat”, ”casnicia este grea dar trebuie sa rezisti”, ”trebuie sa te sacrifici pentru copii”, toate acestea ingreunand decizia persoanei care doreste sa divorteze dand nastere indoielilor si amplificand trairile negative ale persoanelor divortate.

Divortialitatea, ca proces temporal, asa cum este prezentat de Petru Ilut, presupune urmatoarele faze prin care va trece cuplul: acumularea tensiunilor, separarea emoționala, faza crizelor de cuplu, separarea spatiala si disolutia maritala ce se traduce prin divortul juridic.

Cel mai comune cauze exprimate care stau la baza divortului sunt:

  • nepotrivirea de caracter; nepotrivirea sexuaaă;
  • violenaa conjugala;
  • nevoi emtionale si de relationare diferite;
  • banii;
  • dezvoltarea economica sau intelectuala a unuia dintre parteneri;
  • istoricul traumatic premarital al fiecaruia dintre parteneri (nu stie cum sa isi aleaga partenerul;
  • traume sau disfunctionalitati in istoria partenerilor avuti pana la casatorie;
  • implicarea parintilor in relatie; divortul parintilor sau incapacitatea acestora de a divorta);
  • infidelitatea;
  • absenta iubirii.

In societatea noastra divortul este, inca, privit ca o ruptura nefireasca, mai ales atunci cand familia are si copii. Psihologul ne poate ajuta sa ne intelegem emotiile, sa ne stapanim furia, sa vedem daca obstacolele pe care le intampinam in casnicie pot fi depasite, si in felul acesta, sa putem asigura un climat propice dezvoltarii sanatose a copiilor si atingerea armoniei in cuplu. Dacă relatia a ajuns intr-un punct in care nu mai are suficienta motivatie si energie pentru schimbare, lucrul benefic, desi dureros, pentru toata lumea, este sa incepem sa ne pregatim pentru despartire.

Lasă un răspuns