Emotiile, aliatii sau dusmanii nostrii.

Clinica Mind Help  > Psychology >  Emotiile, aliatii sau dusmanii nostrii.

Emotiile, aliatii sau dusmanii nostrii.

0 Comments

Emotiile ne insotesc toata viata si este normal sa fie asa. Absenta, aplatizarea lor, faptul ca nu suntem in contact cu ele indica un dezechilibru si fie ca suntem sau nu constienti, ele ne conduc viata si ne influenteaza alegeriile, de cele mai multe ori in directii pe care nu le dorim.

Dar ce sunt emotiile? Ele sunt o „reacție afectivă complexă, în general bruscă și momentană, însoțită de tulburări fiziologice, care oglindește atitudinea individului față de realitate”(dex). Fata de realitatea externa, dar si interna, realitate pe care o gasim in interiorul nostru si este la fel de adevarata si de vie, ca cea din exterior. Este o reactie subiectiva, pt ca fiecare simte, crede si reactioneaza diferit, in functie de caracteristicile biologice si psihologice proprii si de propria experienta de viata. Emotiile nu sunt in sine bune sau rele, dar le-am catalogat noi in functie de cum ne fac acestea sa ne simtim. Indiferent ca le consideram pozitive sau negative, este important sa nu le lasam sa ne acapareze, sa ne simtim coplesiti de ele si sa ne ingreuneze viata. Ele declanseaza reactii, pe care mai tarziu le putem regreta. De asemenea, neurostiintele au aratat ca, o emotie descarca in corp o substanta specifica ei, care ne poate imbolnavi, daca se prelungeste in timp. Inclusiv o emotie considerata buna, precum bucuria intensa, poate afecta functionarea inimii de exemplu.

Atunci ce este de facut? In primul rand este important sa stim ca ele sunt firesti si fac parte din natura noastra. Sa le acceptam asa cum apar ele, pt ca sunt un raspuns la situatiile de viata pe care le traim si care sunt  experiente placute sau mai putin placute, care se succed in permanenta si sunt inerente vietii, dar si o reactie la gandurile si credintele noastre. Partea buna este ca printr-un exercitiu de vointa si constientizare sau ne putem schimba gandurile si credintele, altfel incat sa putem trai mai mult emotiile pe care le dorim. De asemenea, daca urmam o terapie, ne putem schimba si flexibiliza gandirea si credintele, astfel incat sa resimtim alt tip de emotii si sa reactionam diferit la situatiile de viata cu care ne intalnim. Atunci cand cream experiente diferite, simtim emotiile corespunzatoare acelei experiente.

Cel mai important lucru pe care il putem face insa, este sa fim mereu in contact cu emotiile noastre, sa le constientizam, sa le simtim, fara a fugi de ele, chiar daca de multe ori ne ne temem sa simtim „prea mult”, ca sa nu suferim. In acest fel, fiind in contact cu noi insine si cu realitatea noastra interna, avem libertatea sa facem alegeri mai constiente si sa nu mai reactionam impulsiv, sub imperiul emotiilor, pt ca alegeriile pe care le facem se bazeaza pe criterii subiective si pe emotiile pe care ni le provoaca cineva sau ceva, chiar daca de cele mai multe ori nici nu ne dam seama.

Lasă un răspuns