3 IDEI, cum sa reactionezi cand copilul vine cu o nota mica acasa

Vei ajunge vanzatoare la Magazin!
Iar m-ai dezamagit cu nota mica pe care ai luat-o desi am lucrat atata impreuna!
Cum de acasa stii si la scoala, la lucrare nu esti atent/atenta?
Ce bucurie imi faci tu cand vin obosit/a acasa si vad asa o nota?
De ce nu reusesti sa te concentrezi mai bine?

Din pacate acestea sunt unele dintre expresiile cu care parintii din ziua de azi isi ameninta copiii in momentul in care iau o nota proasta.

Ma doare sufletul pentru acel copil care primeste la tot pasul aceste “etichete” verbale din partea celor mai importante persoane din viata lor: parintii, invatatorii, profesorii.

Din pacate sunt copii care din cauza presiunii notelor fac atacuri de panica incepand chiar din clasele primare. Este o situatie alarmanta, dupa parerea mea.

 Si va mirati, dragi parinti si profesori de ce nu au incredere in ei mai departe in viata? Efectul: la 25-30- 40 de ani sunt perfectionisti cu ei insisi si cu cei din jurul lor si nu reusesc sa mentina relatii sanatoase cu partenerii de cuplu sau grupul de prieteni.

Oare pentru ce va iubiti copilul? Pentru ca are note bune sau pentru valoarea in sine pe care o poarta: este un copil prietenos, zambitor, ii place desenul poate mai mult decat matematica, are niste valori pe care le respecta: onestitatea, curajul de a lua apararea cuiva, etc.

Stiu ca cei care sunt acum parinti au o misiune foarte grea, aceea de a creste copii responsabili pentru ei si mediul lor, copii care stiu ce isi doresc in viata chiar de la varste mai fragede, sau care chiar au un talent innascut.

Va rog sa intelegeti ca ceea ce saditi in mintea copiilor vostri la varste fragede le va ramane intiparit pe toata viata!

Nu sunt de acord nici sa nu le stabiliti limite, chiar au nevoie de ele, dar nu ii certati pentru ca au luat o alta nota fata de ceea ce va doreati voi; NU ii mai COMPARATI cu copilul vecinului!

Din pacate, cu cat vor fi mai mult pedepsiti pentru notele luate cu atat increderea in ei si stima lor de sine vor fi mai mici iar efectul pe termen lung este pur si simplu dezastruos!

Dar am promis 3 SFATURI, simple, la indemana tuturor, care nu necesita studii de specialitate in psihologie sau pedagogie:

  1. Respirati adanc, de cateva ori, inainte de a incepe dialogul cu copilul vostru (aceasta respiratie va va calma si nu o sa “aruncati” spre copil primele cuvinte care va vin pe buze)
  2. Aratati compasiune pentru copilul tau spunandu-i : stiu ca esti destul de suparat/a pentru nota luata asa ca nu te mai intreb “de ce ai luat nota asta”.
  3. Initiaza un dialog constructiv: Cum te pot ajuta sa iti maresti nota la materia aceasta?

Dragi PARINTI !

Aveti puterea de a nu va traumatiza pur si simplu copilul cand a luat o nota mica!

Aveti obligatia sa va stapaniti nervii, pentru ca puteti, si sa aveti concentrarea atintita asupra nevoilor pe care le are puiul vostru.

Aveti resursele emotionale si specialistii, in diferitele comunitati de pe facebook, daca traiti intr-un cartier mai izolat, pentru a va indruma si ajuta cand nu stiti ce sa faceti.

Incepand cu luna iulie vom organiza in cadrul Clinicii un grup de suport pentru parintii care au nevoie de o comunitate in care nu vor fi judecati, ci vor fi intelesi si respectati si ajutati.

Urmariti pagina de facebook pentru a afla primii cand incepem

https://www.facebook.com/www.clinicamindhelp.ro/ Psiholog Cristina Dimitrescu

Please follow and like us:
fb-share-icon

Psiholog Cristina Dimitrescu

Mereu m-am apropiat de copii cu plăcere, cu dragoste și înțelegere; în ultimii ani am fost aproape de cei aflați în dificultate, cei cu tulburări din spectrul autist și nu numai, dar şi alături de părinţii lor. Sunt o fire optimistă, o persoană energică, adeptă a principiului “nimic nu este întâmplător” iar băieții mei spun că sunt cea mai bună mamă din lume! Experiența m-a învățat că fiecare copil este o sursă inepuizabilă de bucurii, emoții, provocări, alături de manifestări inedite ale iubirii ce o au de oferit. Precum scrie în Codul Familiei și în Constituție: FAMILIA are la bază căsătoria liber consimțită între soți ; dar ce faci când te simți ca într-o adevărată capcană, când sentimentele tind să se stingă ? SOŢII hotărăsc de comun acord în tot ceea ce privește căsătoria ; dar ce faci când intervine mama, mama-soacră, bunica dela țară? în RELAŢIILE DINTRE SOŢI precum și în exercitarea drepturilor acestora față de copii, bărbatul și femeia sunt egali în drepturi ; dar ce faci când sunt diferențe de mentalitate între soți? DREPTURILE părintesti se exercită numai în interesul copiilor ; dar ce faci când după o zi obositoare de muncă ei sunt gălăgiosi, obraznici sau fac o criză de isterie în mijlocul magazinului din cartier unde te cunoaște toată lumea? RELAŢIILE DE FAMILIE se bazează pe sentimente de prietenie și afecțiune reciprocă între membrii ei, care sunt datori să-și acorde unul altuia sprijin moral și material; dar ce faci când situația economică instabilă duce familia la limita răbdării, cand soții încep să-și spună vorbe urăte sau și mai rău se ajunge la violență fizică? Dr. Wayne W. Dyer scria: “Simt pasiunea din viața mea și aceasta mă umple de entuziasm și energie”, acest citat mă definește cel mai bine! Dacă această prezentare ți-a făcut plăcere, ți-a adus un zâmbet pe buze sau te-ai regăsit printre situațiile prezentate te aștept să descoperim împreună resursele inepuizabile pe care le ai și care duc la îmbunătațirea vieții tale. TOTUL este posibil!