Deschis de luni pana vineri intre 9.00 AM si 6.00 PM
0757 375 391

Adolescentul din viața mea (partea a 2-a)

26 Jan, 2017 | Psiholog Cristina Dimitrescu | No Comments

Adolescentul din viața mea (partea a 2-a)

În tumultul de informație, din canalele de știri, mai vine și internetul ca sursă de idei, de informații nu întotdeauna filtrate, iar noi, ca părinți ne aflăm, poate, în fața unei dileme: cine este persoana din fața mea? Unde este copilul cuminte și ascultător care nu-mi ieșea din cuvânt, care nu avea idei proprii și cu care mă înțelegeam bine?

Momentul trecerii de la nivelul de copil cuminte la cel de adolescent răzvrătit este aproape insesizabil pentru părinte, care, luat de avalanșa de responsabilități cotidiene uită să mențina același contact cu copilul lui.

 Mulți părinți uită de aspectul emoțional al relației cu copiii lor: nu îi mai mângâie și nu îi mai iau în brațe, dialogul lor este sec și limitat la întrebări de genul cum a fost la școală, ți-ai făcut lecțiile. Din păcate, lipsa contactului emoțional autentic duce spre apariția dependențelor în viața adolescenților (fumatul, consumul de băuturi alcoolice, droguri, folosirea internetului în mod excesiv).

 Sigur că nu este usor nici pentru parintele care are un șef stresant, sau un job care îl solicită foarte mult, care face curat, trebuie să se gândească și ce face de mâncare, și care, odată ajuns acasă, trebuie să intre în alte roluri: părinte (eventual există și mai mulți copii), soț, prieten.

  În multe familii la ora actuală a dispărut aproape total rolul de prieteni, nu mai avem grijă să aparținem decât comunității de la locul de muncă și cel al familiei stricte. Sigur, dacă ai copiii mici, prezența ta acasă este mai urgentă și mai cheltuitoare de timp, uitând altfel de necesitățile proprii.

Știu că nu este ușor să navighezi pe cursul vieții dar dacă am reuși să ne facem programul astfel încât să petrecem timp de calitate cu fiecare copil, cu partenerul, cu noi înține, totul ar fi mai echilibrat, energia noastra interioara ar putea fi la cote maxime.

Timp de calitate cu adolescentul tău înseamnă: a juca un joc împreună, a-i povesti copilaria și adolescența proprie, a sta îmbrățișați câteva momente, a vă privi efectiv ochi în ochi. Puteți găsi prieteni, rude care să se ocupe de copilul mai mic și să ieșiți cu cel mare la o plimbare cu bicicleta, la  cumpărături, la un suc de vorbă.

Lipsa contactului emoțional cu adolescentul duce la răni psihologice, și uneori chiar fizice. Unii adolescenți, care nu au o relație de încredere cu adulții din viața lor ajung la gesturi de automutilare.

 De cele mai multe ori este un comportament învățat, din filme sau de la prieteni, cunoscuți și începe de la o simplă încercare, dar care poate duce la un comportament repetat cu răni fizice care îl marchează toată viața.

Ajutați-vă adolescentul să afle răspunsurile corecte la întrebările pe care le are; să nu va fie rușine sau teamă să discutați subiecte pe care nu ați avut șansa să le discutați cu părinții voștri la vârsta adolescentului vostru.

Stați lângă adolescent oricând îl simțiți că nu este în apele lui. Nu insistați în a cere să vă spună ce îl doare ci este suficient sa vă simtă prezența, să știe că orice ar spune nu va fi judecat ci ascultat și îndrumat, dacă o cere.

 Lasă dreptul fiecărui adolescent de a face greșeli, așa ați învățat și voi cum să luați hotărâri. Asumarea faptelor este ceea ce trebuie să învețe adolescentul iar acesta este un exercițiu ce ține de răbdare, calm și inspirație.

Te iubesc este cuvântul magic

Folosiți mai des cuvântul te iubesc, acceptați-va adolescentul cu bune și cu mai puțin bune, amintiți-vă de propria adolescență și cum ați fi vrut să se poarte părinții voștri cu voi. Constientizați greșelile părinților voștri și nu le repetați în viața cu adolescentul vostru.

 Adolescența este o perioadă care trece, depinde de fiecare dintre noi, ca părinți cum reusim să ne acomodam cu ea și cum să trecem peste aceasta.

Relația părinte-adolescent se construiește înca din primul moment al apariției copilului în viața noastră. Chiar dacă ai ratat start-ul nu este timpul pierdut!

Fiecare copil/adolescent este unic și are nevoie de înțelegere, de un părinte-prieten, nu de o controlor de teme sau de ordonator al activităților extrașcolare. Acordă timp de calitate celui din fața ta și roadele nu vor întârzia să apară.

 

Please follow and like us:

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments & Reviews