Kids’Skills (Metoda Eu Pot) este o metoda centrata pe solutii pentru a ajuta copiii si tinerii sa isi asume responsabilitatea propriilor actiuni, sa depaseasca problemele emotionale si comportamentale si care pledeaza pentru invatare intr-un mod practic si distractiv. Este un proces de asistare a lor, pas cu pas, pentru a deveni centrati pe solutii, automotivati si responsabili pentru abilitatile care trebuie sa le invete. Aceasta abordare creativa, colaborativa si bazata pe abilitati permite copiilor si tinerilor sa converteasca propriile lor probleme in abilitati si ii antreneaza sa deprinda acele abilitati intr-o maniera creativa. Aceasta metoda este utila atit in lucrul cu un copil cat si cu o grupa de copii. Metoda a fost dezvoltata acum 20 de ani in Finlanda de un grup de terapeuti si in decursul anilor a devenit populara in multe tari din lume.

Ideea centrala a metodei este ca indiferent de problema pe care o are copilul, exista intotdeuna o abilitate care poate fi invatata pentru a-l ajuta sa o rezolve

Cine o poate folosi?
Kids’Skills a fost initial creat ca instrument pentru persoanele care lucreaza cu copii, cum ar fi profesori, psihologi, consilieri, asistenti sociali si terapeuti. Procedura este, totusi, atat de simpla si sigura incat parintii o pot folosi cu copiii lor, indiferent de orientarea profesionala.

Care este ideea de baza a Kids’Skills?
Adultii tind sa vada problemele ca simptome ale unei tulburari care trebuie tratate, in timp ce copiii tind sa vada problemele ca lipsa unor abilitati care trebuiesc invatate. Kids’Skills adera la viziunea copiilor. Obiectivul sau este de a incuraja si de a ajuta copiii sa dobandeasca abilitatile de care au nevoie pentru a-si depasi problemele.

Ce este deosebit despre Kids’Skills?
Principalul avantaj al Kids’Skills este acela ca, respectand viziunea copiilor asupra problemelor, promoveaza cooperarea cu acestia. De asemenea, invatarea abilitatilor se poate face intr-un mod placut si plin de satisfactii pentru copii. In plus, „Kids’Skills” promoveaza cooperarea cu parintii, deoarece nu culpabilizeaza parintii si ii considera ca parteneri care sunt dispusi si capabili sa-si sprijine copiii in aptitudinile de invatare.

Pentru ce fel de probleme este potrivita pentru copii?
Metroda este potrivita pentru o gama larga de probleme, inclusiv temeri, tulburari de comportament, probleme de concentrare, obiceiuri proaste, robleme legate de consumul de alimente, de somn, de a merge la toaleta etc. Se poate spune ca Kids’Skills este potrivit oricand exista o problema, care poate fi rezolvata sau ameliorata de catre copil, invatand o abilitate specifica.

Pot Kids’Skills sa fie folosite pentru a ajuta copiii cu probleme serioase?
Metoda poate fi folosita indiferent daca o anumita problema este considerata grava sau nu. De exemplu, Kids’Skills poate fi utilizata pentru a atenua tulburarile psihiatrice ale copilului, cum ar fi deficitul de atentie, autismul, tulburari de dezvoltare, depresia si tulburarea obsesiv-compulsiva, ajutand copiii sa depaseasca – sau sa obtina controlul asupra caracteristicilor specifice sau simptomelor unei anomalii. De exemplu, Kids’Skills poate fi folosita pentru a ajuta copiii cu ADHD sa obtina control asupra unor probleme cum ar fi hiperactivitatea si tantrumurile asociate frecvent cu ADHD.
O scurta prezentare a acestei metode puteti gasi mai jos. Pentru traducerea in limba romana selectati Settings – Subtitles – Romanian

https://www.youtube.com/watch?v=QhvY-W1gRGU

Incepand cu luna octombrie voi incepe o campanie nationala de diseminare a acestei metode. Urmatiti și pagina de Facebook pentru detalii.

Urmatoarele workshopuri, Bucuresti,

Psiholog Cristina Dimitrescu