Deschis de luni pana vineri intre 9.00 AM si 6.00 PM
0757 375 391

MAMA, cel mai bun “medicament”

17 Jan, 2017 | Psiholog Cristina Dimitrescu | One Comment

MAMA, cel mai bun “medicament”

Mami, doare !

Fie ca avem 2, 20, 40 de ani atunci cand avem o suferinta fizica, sau sufleteasca, prima persoana la care mergem, careia ii impartasim starea noastra este MAMA. Inca de mici am invatat ca numai mama stie sa ne mangaie intr-un anumit fel, sa ne incurajeze, sa ne aduca zambetul pe buze cand suntem suparati, sa ne ofere iubire NECONDITIONATA.

Orice copil diagnosticat cu ADHD, poate fi cel mai bine linistit doar de catre mama lui, orice adolescent aflat in plina furtuna sufleteasca, hormonala sau existentiala poate fi cel mai bine indrumat de catre mama sa, orice adult care are anxietate sau atacuri de panica atunci cand o aude pe mama sa incepe sa se linisteasca. De ce? Pentru ca inca din viata intrauterina se creeaza acesta legatura unica, indestructibila, la nivel subtil, intre mama si copil.

Chiar din primii ani de gradinita invatam multe poezii (e adevarat, la inceputul primaverii, mai ales) si cantece despre cat ne iubeste mama, ce fiinta minunata este si ca ne ofera tot ceea ce poate mai bun la momentul respectiv. Ceea ce ne spune in fiecare zi in perioada copilariei ne marcheaza pe viata.

Trecem prin timp, ne maturizam si vedem ca unele dintre programele mentale pe care le avem nu ne-au facut bine: sunt situatii in care nu reactionam asa cum am dori, sau cum se asteapta societatea sa o facem. Cine este interesat sa se dezvolte personal, sa invete si un alt mod de gandire, adaptat nevoilor proprii, apeleaza la un psiholog si incepe o analiza personala.

Este un proces, uneori dureros, dar de cele mai multe ori transformator. Si cu toate acestea, cu toate ca poate sursa dificultatilor noastre din ziua de azi este tocmai educatia primita de acasa, terapeutul ne indeamna sa ne indreptam tot catre mama si sa…..IERTAM.

Dar inainte de iertare este acceptarea, acceptarea de sine si a faptului ca mama, parintii au facut tot ceea ce stiau, tot ceea ce puteau mai bine pentru noi. Si ei la randul lor au invatat dupa alte modele, ale parintilor lor.

Pentru anul 2017 mi-am propus sa incep o serie de seminarii interactive de terapie prin scris. In cadrul lor vom invata sa ne facem liniste in viata, ganduri si sentimente pentru a avea o viata in armonie cu ceea ce suntem: adulti cu responsabilitati si obligatii de tot felul, adolescenti in cautarea telului in viata sau chiar copii cu o imaginatie foarte bogata.

De ce terapie prin scris? Pentru ca ajuta la diminuarea stresului zilnic, implicit la intarirea sistemului imunitar, diminuarea anxietatii si a tensiunii arteriale si de ce nu, pe termen lung, poti descoperi un talent ascuns, o pasiune, un mod de comunicare prin care poti schimba viata altuia.

Pana atunci, cand te gandesti la mama ta poti spune in gand: te iert, ma iert, te iubesc, multumesc!

Please follow and like us:

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment & Reviews

  • stefan

    E asa minunat sa ne reamintim ca cel mai bun model, la cel mai potrivit moment(in copilarie si nu numai) a fost si ramane…mama!
    Ingredientul principal al dragostei este mama… si unde acesta a lipsit, se resimte si mai tarziu in viata de adult!
    Cine are o mama, sa o pretuiasca…