Deschis de luni pana vineri intre 9.00 AM si 6.00 PM
0757 375 391

Mos Craciun exista in noi!

15 Dec, 2016 | Psiholog Cristina Dimitrescu | No Comments

Mos Craciun exista in noi!

Ce frumos era timpul copilariei, in care scriam scrisori pentru Mos Craciun! Cred ca fiecare dintre noi am trecut prin aceasta faza. Parintii ne conditionau mereu primirea de cadouri in functie de cat de cuminti suntem, E adevarat, ca de multe ori mai treceau cu vederea unele nazdravanii, pentru a ne face o bucurie in final.

Ca parinti, folosim lumea magica, tocmai pentru ca la varste fragede imaginatia copiilor este cel mai bine dezvoltata, iar pe de alta parte, avem nevoie uneori de  un personaj de care copilul sa stie ca vede tot si stie tot.Pentru unii dintre copii, momentul in care realizeaza ca nu exista Mos Craciun, poate fi unul de adanca suferinta.

Multi parinti mi-au pus intrebarea cum sa raspund cand ma intreaba copilul daca exista Mos Craciun?

Mos Craciun exista in noi!

Parerea mea este ca si in acesta privinta trebuie sa fim sinceri cu copilul nostru. Chiar daca nu se vede, minciuna se simte. Copiii sunt adevarati detectivi in a ne citi reactiile, mai ales in cazul in care relatia parinte-copil este apropiata.Intotdeauna, cand fac pentru prima oara un lucru privirea lor este catre parinte, iar repetarea actiunii este determinata de reactia persoanei semnificative din viata lui.

De modul in care il educam de mic in privinta oferirii si primirii de cadouri depinde abilitatea ulterioara a adultului la acest capitol.

In ziua de azi am remarcat faptul ca s-a micsorat varsta la care copilul ne intreaba despre existenta Mosului.

Si pentru ca tot vorbeam de educatie vin si cu cateva idei practice:

– invatati copilul sa ofere din ceea ce are (mancare, jucarii)

– cultivati compasiunea in copilul vostru (puteti dona impreuna din lucrurile pe care nu le mai folositi)

– oferiti fara a astepta in schimb nimic.

Raspunsul la intrebarea “exista Mos Craciun?” o puteti transforma intr-o adevarata lectie de viata. Tin minte ca in copilaria mea, dupa ca am aflat ca Mos Craciun este o persoana imbracata intr-un costum,  a fost o dezamagire. Pe de alta parte, in familie, din acel moment am pastrat traditia imbracarii costumului, si fiecare dintre noi isi spunea gandurile. Tata era cel care imbraca costumul, iar noi, copiii nu mai spuneam poezii, dar ne bucuram la fel de mult de cadourile de sub brad.

Am invatat sa fim la randul nostru Mos Craciun pentru cei apropiati, mai intai pentru familie, apoi pentru cei aflati in nevoie.

De cativa ani practic voluntariatul si am ajuns sa inteleg mai bine cum e sa oferi din ceea ce stii pentru binele celui de langa tine.

Alte avantaje ale lui: socializarea, intalnirea cu persoane de diverse tipologii care iti stimuleaza “neuronul”.

Multe persoane spun ca nu au timp de voluntariat, ca am si serviciul si copiii si treaba de facut prin casa. Daca vrei cu adevarat se poate. Exista asociatii care organizeaza activitati in week-end, la care poti participa alaturi de copilul tau.

Avanjaje: timp de calitate petrecut impreuna cu copilul tau, care va imbunatati semnficativ relatia parinte-copil; efectuarea de activitati in afara casei, care va deconecteaza pe toti de la telefoane si calculatoare; apartinerea de o comunitate.

Iubirea neconditionata se poate invata la maturitate daca nu ai simtit-o in copilarie. Ea va vindeca rani sufletesti si va deschide usi spre resurse nebanuite.

Mos Craciun suntem fiecare dintre noi!

Please follow and like us:

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments & Reviews