Toleranta

Toleranta

0 Comments

Sau care sunt limitele intr-o relatie, fie ca este vorba de familie, relatii profesionale sau de prietenie?

Daca ne gandim strict la definitia din DEX a fi tolerant insemna a fi indulgent, întelegator, rabdator.

Am descoperit ca multi dintre noi avem tendinta de a fi toleranti, mai de graba fata de o persoana pe care nu o cunoastem comparativ cu persoanele pe care le iubim.

Nu suntem toleranti fata de copiii nostri care nu fac alegerile in functie de asteptarile noastre, nu suntem toleranti fata de parintii nostri care au idei demodate sau care tin la un anumit mod de a accepta schimbarile in viata. Mai mereu vrem sa putem incadra totul intr-o culoare: alb sau negru, nu acceptam ca exista si culoarea gri.

De unde ar putea veni aceasta intoleranta? Poate din faptul ca pe cei pe care ii iubim mai mult i-am considerat mereu perfecti, i-am pus pe un piedestal, iar daca am fi toleranti ne-am stirbi imaginea proprie, daca trebuie sa recunoastem ca am gresit?

A tolera nu înseamna a te lasa calcat in picioare la propriu de catre persoana de langa tine, numai pentru că iti este sot/sotie, parinte sau copil, sau orice alta autoritate. Asta insemna pana la urma o lipsa a dragostei de sine, o incalcare a drepturilor omului, o violare a integritatii proprii.

Eu ma refer la a fi deschis si conștient ca orice persoana are drepturi: dreptul de a spune ceea ce gandeste, dreptul de a avea o opinie diferita de a ta, dreptul de a lua propriile decizi in viata, dreptul de a gresi uneori si de a suporta consecintele faptelor lui, dreptul de a-si manifesta dragostea in felul sau.

A tolera, in cateva cuvinte, poate insemna a iubi neconditionat! A iubi persoana pentru cine este si ce reprezinta in sistemul nostru de valori si nu pentru ca imi face cadouri, se poarta frumos sau ma asteapta cu mancarea calda pe masa cand vin acasa.

A fi tolerant inseamna a accepta ca fiecare are „normalul” lui. Daca acceptam, sau invatam, sa scoatem din vocabularul nostru cuvantul „trebuie” vom reusi sa invatam si lectia tolerantei.

A fi tolerant inseamna a accepta pe cel de langa tine chiar daca nu ne place un comportament sau un mod de a gandi care este diferit de al nostru.

A fi tolerant inseamna  a respecta pe cel de langa noi, de a nu tine mortis sa avem mereu ultimul cuvant sau a avea mereu dreptate.

Daca am reusi sa vedem orice persoana care ne iese în cale ca pe  o „bucatica” de Dumnezeu, atunci am realiza ca suntem la fel in esenta, oameni pe drumul vietii, dar care avem o imbracaminte diferita, un mod diferit de a ne comporta in cadrul societatii.

Cum putem sa invatam si sa exersam toleranta? Prin practica compasiunii si a empatiei, prin inlocuirea fricii cu dragostea, prin inlaturarea sentimentelor de ura si neacceptare, prin a deveni intelepti odata cu trecerea noastra prin timp.

Neal Donald Walsh scria in Conversatii cu Dumnezeu:

„Nu exista adevar absolut. Tot adevarul este subiectiv . In acest cadru , exista cinci niveluri de a afirma adevarul: spune adevarul tau tie insuti despre tine insuti; spune adevarul tau tie insuti despre un altul; spune altcuiva adevarul tau despre tine; spune altcuiva  adevarul tau despre un altul ; spune adevarul tau despre tot la toata lumea.”

Lasă un răspuns