Trairile cu un adolescent

Aduc astazi un discutie un alt tabu al educatiei, contactul fizic si emotional cu adolescentul din familie. Cu siguranta ca tot ceea ce am invatat, am vazut, am simtit, s-a asezat bine in mintea de copil, apoi in cea de adolescent si apoi de adult cu responsabilitati.
Am intalnit parinti care sustin ca dupa 10-12 ani, nu ne mai pupam copilul, ca nu mai are nevoie, ca se rusineaza sa mai faca astfel de gesturi, ba chiar ca nu isi mai doreste copilul.
Copilul, este un adolescent sau preadolescent, care are o perioada plina de framantari interne, de intrebari care il bantuie zi si noapte si nu-i dau pace. Pe de-o parte isi doreste sa fie mai independent, sa faca lucrurile cum isi doreste, de la alegerea hainelor cu care se imbraca pana la cercul de prieteni cu care sa piarda timpul. Pe de alta parte, toate aceste framamtari il fac constient ca totusi are inca nevoie de familie, de indrumarea si sustinerea ei si de aici apare un conflict la nivel mental, emotional. Imaginatia lui este foarte bogata si este fantastic in elaborarea de scenarii, in a da verdicte: nimeni nu ma intelege, nimeni nu ma iubeste, nimeni nu ma vede exact asa cum sunt.
Urmarea: apar primele insomnii, parca numai noaptea mintea se apuca sa faca scenarii. Programul la scoala este si el destul de solicitant; daca tot a emis declaratia de independenta familia ii da ocazia sa experimenteze si alte responsabilitati (facutul curateniei in camera proprie, ajutorul pe care trebuie sa-l acorde in activitatile din familie).

Deprivarea de somn duce, inevitabil la o oboseala cronica, care incepe si macina fizic integritatea persoanei. Treptat apar durerile de cap, ale diferitelor parti ale corpului. Apare lipsa de dorinta in a mai face activitati fizice, de a te implica in contactul cu alte persoane, pe scurt, depresia. Dar este un alt subiect caruia ii voi dedica un articol integral.
Mai vine si internetul ca sursa de idei, de informatii nu intotdeauna filtrate, iar noi, ca parinti ne aflam, poate, in fata unei dileme: cine este persoana din fata mea? Unde este copilul cuminte si ascultator care nu-mi iesea din cuvant, care nu avea idei proprii si cu care ma intelegeam bine?
Momentul trecerii de la nivelul de copil cuminte la cel de adolescent razvratit este aproape insesizabil pentru parinte, care, luat de avalansa de responsabilitati cotidiene uita sa mentina acelasi contact cu copilul lui.
Multi parinti uita de aspectul emotional al relatiei cu copiii lor: nu ii mai mangaie si nu ii mai iau in brate, dialogul lor este sec si limitat la intrebari de genul cum a fost la scoala, ti-ai facut lectiile. Din pacate, lipsa contactului emotional autentic duce spre aparitia dependentelor in viata adolescentilor (fumatul, consumul de bauturi alcoolice, droguri, folosirea internetului in mod excesiv).
Sigur ca nu este usor nici pentru parintele care are un sef stresant, sau un job care il solicita foarte mult, care face curat, trebuie sa se gandeasca si ce face de mancare, si care, odata ajuns acasa, trebuie sa intre in alte roluri: parinte (eventual exista si mai multi copii), sot, prieten.
In multe familii la ora actuala a disparut aproape total rolul de prieteni, nu mai avem grija sa apartinem decat comunitatii de la locul de munca si cel al familiei stricte. Sigur, daca ai copiii mici, prezenta ta acasa este mai urgenta si mai cheltuitoare de timp, uitand altfel de necesitatile proprii.
Stiu ca nu este usor sa navighezi pe cursul vietii dar daca am reusi sa ne facem programul astfel incat sa petrecem timp de calitate cu fiecare copil, cu partenerul, cu noi insine, totul ar fi mai echilibrat, energia noastra interioara ar putea fi la cote maxime.
Timp de calitate cu adolescentul tau inseamna: a juca un joc impreuna, a-i povesti copilaria si adolescenta proprie, a sta imbratisati cateva momente, a va privi efectiv ochi in ochi. Puteti gasi prieteni, rude care sa se ocupe de copilul mai mic si sa iesiti cu cel mare la o plimbare cu bicicleta, la o cumparatura, la un suc de vorba.
Folositi mai des cuvantul te iubesc, acceptati-va adolescentul cu bune si cu mai putin bune, amintiti-va de propria adolescenta si cum ati fi vrut sa se poarta parintii vostri cu voi. Constientizati greselile lor si nu le repetati in viata cu adolescentul vostru.
Apelati la ajutor in momentul in care simtiti ca nu mai puteti sa faceti fata solicitarilor si, in acelasi timp, respectati-va si iubiti-va pe voi ! Un parinte echilibrat inseamna cu siguranta un adolescent echilibrat, care reuseste sa-si gaseasca alaturi de familie sprijinul si nu in cadrul grupului de prieteni.

Lasa un comentariu sau trimite o intrebare care te framanta la:
cristina@clinicamindhelp.ro

Please follow and like us:
fb-share-icon

Psiholog Cristina Dimitrescu

Mereu m-am apropiat de copii cu plăcere, cu dragoste și înțelegere; în ultimii ani am fost aproape de cei aflați în dificultate, cei cu tulburări din spectrul autist și nu numai, dar şi alături de părinţii lor. Sunt o fire optimistă, o persoană energică, adeptă a principiului “nimic nu este întâmplător” iar băieții mei spun că sunt cea mai bună mamă din lume! Experiența m-a învățat că fiecare copil este o sursă inepuizabilă de bucurii, emoții, provocări, alături de manifestări inedite ale iubirii ce o au de oferit. Precum scrie în Codul Familiei și în Constituție: FAMILIA are la bază căsătoria liber consimțită între soți ; dar ce faci când te simți ca într-o adevărată capcană, când sentimentele tind să se stingă ? SOŢII hotărăsc de comun acord în tot ceea ce privește căsătoria ; dar ce faci când intervine mama, mama-soacră, bunica dela țară? în RELAŢIILE DINTRE SOŢI precum și în exercitarea drepturilor acestora față de copii, bărbatul și femeia sunt egali în drepturi ; dar ce faci când sunt diferențe de mentalitate între soți? DREPTURILE părintesti se exercită numai în interesul copiilor ; dar ce faci când după o zi obositoare de muncă ei sunt gălăgiosi, obraznici sau fac o criză de isterie în mijlocul magazinului din cartier unde te cunoaște toată lumea? RELAŢIILE DE FAMILIE se bazează pe sentimente de prietenie și afecțiune reciprocă între membrii ei, care sunt datori să-și acorde unul altuia sprijin moral și material; dar ce faci când situația economică instabilă duce familia la limita răbdării, cand soții încep să-și spună vorbe urăte sau și mai rău se ajunge la violență fizică? Dr. Wayne W. Dyer scria: “Simt pasiunea din viața mea și aceasta mă umple de entuziasm și energie”, acest citat mă definește cel mai bine! Dacă această prezentare ți-a făcut plăcere, ți-a adus un zâmbet pe buze sau te-ai regăsit printre situațiile prezentate te aștept să descoperim împreună resursele inepuizabile pe care le ai și care duc la îmbunătațirea vieții tale. TOTUL este posibil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *